Hoppa till innehåll
Misslyckade projekt

Varför digital affärsutveckling misslyckas: Så undviker du vanliga fallgropar

Erfarenheten visar att det finns risker med digital affärsutveckling som behöver hanteras för att undvika att investeringen misslyckas

Statistiken visar att många digitala initiativ inte når sina mål. Enligt en studie från McKinsey når endast 30 % av digitala transformationer eller investeringar upp till sina förväntade resultat, vilket innebär att många företag inte får den avkastning de hoppats på från sina digitala satsningar (McKinsey & Company)

Vad är det som går fel – och hur kan du undvika de vanligaste misstagen? Här är några av de vanligaste orsakerna till att företag inte når ända fram.

  • Brist på tydlighet: Utan en tydlig bild av nuläget, vilket problem som ska lösas och vilka mål som ska nås riskerar digital affärsutveckling att bli fragmenterad och ineffektiv.
  • Otillräckligt engagemang: När ledningen inte är fullt engagerad kan det leda till bristande tillgång till resurser och stöd. Digital affärsutveckling behöver vara något som stöttas från högsta nivå i företaget för att lyckas.
  • Motstånd mot förändring: Det finns ofta ett naturligt motstånd till att nya digitala verktyg och arbetssätt införs som kan bli ett hinder för framgång. Delaktighet, effektiv kommunikation och utbildning är avgörande för att vinna medarbetarnas stöd.
  • Fokus på teknik utan att förstå affärsbehov: Det är lätt att bli för teknikorienterad och börja implementera lösningar utan att först förstå de verkliga behoven i verksamheten. Tekniken bör ses som verktyg för att lösa affärsutmaningar, inte som ett mål i sig.
  • Brist på rätt kompetens: För att lyckas med digital affärsutveckling behöver du både tekniska kunskaper, förståelse för affärsutveckling och för verksamheten. Utan rätt sammansatta team kan det vara svårt att få utvecklingen i rätt riktning.

Så, hur kan du minska risken för er digitala affärsutveckling och öka sannolikheten för att den blir framgångsrik?

  • Tydliggör affärsutmaningar och nuläget och sätt vision och mål som speglar företagets strategi.
  • Start rätt och förbered verksamheten och ledning fullt ut så att ni är redo – stödet är avgörande för att initiativet ska få prioritering, resurser och den uppmärksamhet som behövs.
  • Anpassa teknologin efter verksamhetens behov – definiera rätt lösning, det finns oftast flera sätt att lösa ett problem på eller att realisera en ny möjlighet, börja med att förstå verksamhetens behov innan du väljer åtgärder och tekniska lösningar.
  • Bygg och stärk den digitala kompetensen i hela företaget så att ni kan hantera de nya verktygen och processerna effektivt.

Genom att fokusera på dessa framgångsfaktorer sänker ni risken och ökar sannolikheten för en lyckad digital affärsutveckling som förbättrar ert resultat. Digital affärsutveckling handlar inte bara om att införa ny teknik – det handlar om att starta rätt och se till att verksamheten är med på förändringen.